Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Saanko esittäytyä: Tero Kuparinen, Tuottelias lauluntekijä ja mystikko

Olen itseoppinut muusikko. Kitara alkoi soida 14 vuoden iässä, piano 20v. ja rummut ovat olleet rytmisoittimeni aina.

Tero 15 vuotiaana HaapajärvelläTero 15 vuotiaana Haapajärvellä

 

Kaikki alkoi kuitenkin laulamisesta. Jo synnytyssalissa äitini paikallisti minut matalasta örinästä, jonka vuoksi isäni antoi minulle lempinimeksi Mörö. Minusta ei tullut silti bassoa, vaan tenori. Ääneni sävyä värittää persoonallinen vibra ja puhtaat sävelet.

 

Ensimmäinen kitarani oli venäläinen Rostock , jonka kielet olivat kaukana otelaudasta niin että kieliä oli vaikea painaa.

 

 

 

Kuljen polkua, jonka biisit syntyvät elämästä ja koskettavat lähellä kulkijoita tavoittaen harvoin suuren yleisön. En silti ole marginaalimusiikintekijä vaan minulla on laaja kuulijakunta ja levy-yhtiö Muster, jonka lahjakkaiden tuottajien sekä taitavien muusikoiden kanssa teen musiikkia laadusta tinkimättä.


 

 

Muusikon lisäksi olen mystikko ja seiväshyppääjä. Mystikon tieni alkoi kun kohtasin Todellisuuksien Todellisuuden 19 vuoden iässä. Joku voisi sanoa sitä valaistumiseksi, heräämiseksi tai uskoon tuloksi, kuinka vain. Vuotta myöhemmin tein ensimmäiset lauluni säveltämällä tunnettuja suomalaisia klassikkorunoja. Silloin en vielä esittänyt niitä vaan julkaisin ne vasta yli 10 vuoden kuluttua. Kuin madon reikä, Todellisuuden kohtaaminen vei minut seuraavaksi ulkomaille.

 

 

 Kiersin maapallon ympäri. Kohtasin ihmisiä jotka joutuivat pakolaisiksi Kambodzassa kun USA pudotti valtavan määrän pommeja Punaisten Khmerien hallinnon vuoksi. Matka avasi silmäni. Palattuani Suomeen kiersin kouluissa kitara kainalossa kertomassa kehitysyhteistyöstä kunnes aloitin teologian opinnot Helsingin yliopistossa. Reissu tuotti muutakin hedelmää. Matkalla tutustuin Reijaan, jonka kanssa olen ollut avioliitossa 32 vuotta. Meillä on kolme aikuista tytärtä.

 

Valmistuin teologian maisteriksi v.1994 pienten lasten isänä. Koska papin virkoja ei ollut tuli lamasta ponnahduslauta levytysuralleni. Julkaisin ensimmäisen sooloalbumini ”Sano että rakastat” säveltämistäni klassikkorunoilijoiden teksteistä v.1996. Seuraavat vuodet musiikki elätti minut ja perheeni. Tuotin kaksi levyä, pari singleä ja nuottipainoksen. Pidin kursseja lauluntekijöille yhdessä Pia Perkiön kanssa. Konserttien lisäksi opetin soittamista musiikkiopistossa ja ohjasin bändiä, joka koostui vanhempansa menettäneistä lapsista. Huomasin yllättäen, että  minulla oli eniten oppilaita musiikkiopistossa vaikka en omannut mitään virallista musiikkialan koulutusta. Joistakin oppilaistani tuli hyviä ammattimuusikoita. Silti en voinut jatkaa epävirallisella opettajan urallani vaan hakeuduin koulutustani vastaavaan ammattiin, johon koin kutsumusta jo varhain.

 

Vastaanotin pappisvihkimyksen Kotkan Langinkosken seurakuntaan v. 2011. Kotkasta  siirryin Akaan seurakuntaan v. 2015 missä olen parhaillaan kappalaisena. Olen luonut Akaaseen neljä uutta työmuotoa: papin pöytä, messuryhmät, kitarakerho, ja Loimu, joista kaksi jälkimmäistä liittyvät musiikkiin. Loimu kokoontuu kerran kuussa. Siinä yhdistyvät ajankohtainen Raamatun tutkimus ja luova musiikki. Tilaisuudessa on teema, josta kuullaan Raamattutunti. Sitten on kahvitarjoilu ja  gospel -artistin konsertti. Kermavaahtona päällä ja sokerina pohjalla on lauluntekijän esiintyminen. Hän tekee tilaisuuteen biisin Raamatun paikkojen ja yleisön antamien sanojen pohjalta. Tilaisuuden päättää uuden lauluntekijän haastattelu ja tehtävän anto hänelle. Tämä on Suomessa ainutlaatuinen konsepti. Loimussa tehdään lauluja, joita parhaimmillaan käytetään kirkkokäsikirjan vastausmusiikkina jumalanpalveluksissa. Olen siitä iloinen.

 

Niin kuin myös uudesta levystäni, Agape. Vuosien aikana minulle kertyi paljon materiaalia. Olisin voinut tehdä lasten levyn, hengellisen levyn, Folkia, Countrya tai joululevyn. Lopulta päädyin rakkausteemaan Agape, ja tein iskelmälevyn, koska sitä minulla ei vielä ollut. Tulokseen olen tyytyväinen vaikka pelkäsin että en yltäisi edellisen ”Olet rakkain” levyni tasolle. Agape:sta saattoi  tulla sitä parempi. Kuuntelemalla tiedät miksi?

 

Pappi ja seiväshyppääjä Tero Kuparinen tekee uutta musiikkia

 

Julkaisen säveltämäni singlen ”Meet minne meet” musiikkivideoineen 2.11.2017. Laulun on sanoittanut Jori Nummelin ja sovittanut Mikko Kierikki. Single on esimakua huhtikuussa 2018 ilmestyvältä Agape –levyltäni, josta ilmestyvät myöhemmin  myös singlet ”Kuiskaukset” ja ”Olet parasta”. Olen koonnut levylle säveltämiäni rakkauslauluja vuosien varrelta. Siinä käsitellään parisuhteeseen liittyviä teemoja kuten rakastumista, riitojen selvittelyä ja sitoutumista. Lähes jokaisella biisillä on oma henkilökohtainen eletty tarinansa.

Agape -levyn äänitykset heinäkuussa 2017. Basso Mikko Kierikki, rummut ,kitara Juhani Grönroos ja kosketinsoittimet Heikkala. Valokuva Tero KuparinenAgape -levyn äänitykset heinäkuussa 2017. Basso Mikko Kierikki, rummut ,kitara Juhani Grönroos ja kosketinsoittimet Heikkala. Valokuva Tero Kuparinen

 

Teron musiikki pähkinänkuoressa

 Synnyin Haapajärvellä seitsemän henkisen perheen kuopuksena. Silloin taivalla laskettiin salamoja enemmän kuin koskaan 1900 luvulla. 

 Tero hyppää seivästä Haapajärvellä.Tero hyppää seivästä Haapajärvellä.

Isäni oli Karjalan evakko, innokas urheilumies joka sodan jälkeen sijoittui kymmenottelun maailmantilaston kolmanneksi. Sotavammat pakottivat lopettamaan kymmenottelun, mutta hän jäi monien mieleen korkeushyppääjänä. Äitini oli opettaja, yrittäjä ja kirjastonhoitaja.

 Nuoruuttani hallitsi urheilu ja musiikki. Hyppäsin  -80 luvun seiväskomeetan Tapani Haapakosken kanssa rikkoen hänen piirinennätyksensä ja minusta odotettiin Tapanin mantelin perijää. Kuljin kuitenkin omia teitäni ja lopetin kilpaurheilun 20 vuoden iässä hypättyäni miesten A-luokan 485.  Ennätyksekseni jäi 490. Lähes 30 vuotta myöhemmin aloitin jälleen hyppäämisen voittamalla pari Suomenmestaruutta. Nyt hypyt jatkuvat edelleen.

 

 

Lapsena lauloin lapsena Herodeksena ja esiinnyin artistina koulun bändissä, mutta alan oppilaitoksiin en pyrkinyt.  Rumpaliveli opetti minulle beat -kompin ja pari kitarasointua ja musiikin teorian opinnot tein kirjeopiston kautta niin että opin kirjoittamaan mieleeni tulevat sävellykset nuottiviivastolle.

 

1980 luvun puoli väli oli käänteentekevä kun kohtasin Reijan Youth with a Mission lähetysjärjestön tekemällä maailmanympärimatkalla.  Matkan jälkeen menimme kihloihin ja avioiduimme. Meille syntyi kolme tytärtä, jotka ovat nyt aikuisia. 

 

 

 

Pappisvihkimys Mikkelin tuomiokirkossa 22.5.2011Pappisvihkimys Mikkelin tuomiokirkossa 22.5.2011

Olen mystikko jolla on syvällinen kokemus elämästä, niinpä valmistuin teologian maisteriksi vuonna 1994. Minut vihittiin papiksi vuonna 2011 Kotkaan missä olin pastorina neljä vuotta. Nykyään olen Akaan seurakunnan kappalainen.

 

Työni sisältää paljon musiikkia. Toimin majataloilloissa bändin kitaristina ja syksyllä 2017 aloitin uuden lauluntekijäklubin nimeltä Loimu. Sana tulee sanoista Loi ja mu niin kuin musiikki. Illan aikana esiintyy lauluntekijä ja tilaisuuden lopuksi yleisö saa antaa sanoja, joiden avulla lauluntekijä vieras tekee seuraavaan Loimuun kirkkokäsikirjan vastausmusiikin.

 

Aikaisemmat julkaisuni

 

Vuonna 1996 julkaisin ensimmäisen levyni ”Sano että rakastat”. Seuraavaksi julkaisin levystä nuottipainoksen ja 2000 – 2001 vuosina minulta ilmestyi kaksi sinkkua ja kaksi pitkä soittoa, joista toinen oli lapsikuoro Piccolon levyttämä Sinun kanssasi messu ja toinen sooloalbumini ”Olet rakkain”.