Ruokailun tapakulttuurin muutos

Kaksi ensimmäistä blogiani ovat käsitelleet ekologista hyvinvointia. Tällä kertaa kirjoitan hyvinvoinnista joka liittyy liikuntaan ja painonhallintaan. Olen huomannut että voin pahoin jos en liiku riittävästi. Pahonvointi ja erityisesti väsymys lisääntyvät myös holtittoman ruokavalion vuoksi. Tiedän kuinka tulisi syödä, jotta ravinnossa ei olisi liikaa väsyttäviä ja lihottavia hiilihydraatteja. Se on kuitenkin vaikeaa erityisesti työni vuoksi. Pappina minut kutsutaan joka viikonloppu herkullisten juhlapöydän antimien ääreen, joiden valmistamisessa ei ole säästelty sokeria ja suolaa. Kakkua ja rasvaisia leivoksia on tarjolla joka juhlassa, niin kuin myös majoneesilla täytettyä voileipäkakkua. On lähes mahdotonta kieltäytyä. Se saattaisi aiheuttaa isännässä pahaa mieltä. Johonkin pitää raja silti vetää ja joskus voi myös kohteliaasti kieltäytyä vaikkapa paastoon tai kilpailukauteen vedoten. Helppoa se kuitenkaan ole.

Vaaka kertoo karun totuuden siitä kuinka hyvin juhlien herkut ovat maistuneet. Paino on noussut viitisen kiloa. Ylipainoa ei ole kuin noin kolme kiloa, mutta minulle se on liikaa urheiluharrastukseni vuoksi. Hyppään seivästä ja siinä ei liikakiloista ole hyötyä. Niinpä olen ottanut tavoitteekseni pysyvän 5-10 kilon pudotuksen. Aloitin painonhallinnan eilen. Vaaka näytti silloin 80,1 kg aamulla. Kuvassa on tämän päivän iltapaino 81,3, kg iPad kädessä. Tavoitteeni on painaa enintään 74 kiloa ensi vuoden maaliskuun 19 päivä jolloin Madridissa hypätään EM-kisojen seiväsfinaali. Haluan, että painoni liikkuisi pysyvästi 70 – 73 kilon välillä aikaisemman 77 – 80 sijasta ensi vuoden aikana.

Tiedän kuinka tähän päästään. Olen aikaisemminkin pudottanut 10 kiloa. Viimeksi Lahden MM-kisoihin, jolloin painoin ainoastaan 68 kiloa.  Oheinen käsillä kävelykuva on niiltä ajoilta vuodelta 2009. Silloin pudotin vuoden aikana joka kuukausi yhden kilon. Oli kevyt olo kävellä käsillään ja hypätä seivästä. Sanotaan, että hidas painon pudotus on viisaampaa sen tähden, että kilot eivät silloin tule yhtä nopeasti takaisin. Minulle ne kuitenkin tulivat, joten en tiedä pitäneekö paikkansa.

Voin kertoa blogissani elämäntapamuutoksestani. Siitä kuinka painoa voi pudottaa ilman kyyneliä ja luopumista. Paino putoaa silloin kun kuluttaa enemmän kuin syö, joten kaava on erittäin yksinkertainen. En usko laihduttamiseen. Siitä ei ole kyse. On kysymys painonhallinnasta ja terveistä elämäntavoista. Hyvin yksinkertaisilla ruokatottumusten muutoksilla paino laskee merkittävästi niin, että ei tarvitse nähdä edes nälkää. Itseasiassa painon pudottaminen on helppoa, kun on oikea asenne ja kieltäytyy syömästä niitä  ruokia jotka lihottavat. Valitsemalla terveellisemmän vaihtoehdon voi löytää uusia makuelämyksiä. Ne ruuat joihin olemme itsemme totuttaneet eivät ole kaikkein parhaita ruokia edes makunsa puolesta, vaan uudet ruuat antavat parhaimmat maut kun niihin tottuu. Kysymys on siis paljolti tapakulttuurista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *